Om Gullmay

När det positiva slår rot

Det som är lätt i teorin blir oftast svårare i praktiken. Men lusten till, och glädjen i, livet bor i enkelheten – menar Gullmay Idman, föreläsare/författare som ser till att Maglehem finns på litteraturrundans karta.

KULTUR & NÖJE 

Gullmay Idman delar med sig av sin livskunskap under litteraturrundan.

gullmay

FAKTA

 

 

Gullmay Idman

Föreläsare och författare till 17 skrifter på temat livskunskap.
Aktuellt: medverkar under skånska litteraturrunda med föreläsning och läsarmöte.

Var: egna växthuset i Maglehem, mer info på idmansinstitut.se
När: 25-26 april (13-00-16.00)

Om Litteraturrundan

Äger rum runt om i hela Skåne i helgen (25-26 april). Omkring 200 aktörer medverkar i totalt cirka 55 arrangemang.

Läs om programmet på deras hemsida: litteraturrundan.se

Den tredje litteraturrundan pekar på rekord, och hundratals skånska författare möter sina läsare under två intensiva dagar‚ 25-26 april. Någon större aktivitet i Kristianstads kommun kan man inta tala om, men rundan kommer ändå till Arkelstorp (tack vare hembygdsföreningen) och Maglehem där Gullmay Idman tar emot besökare i det egna växthuset:

– Spännande. Kanske kommer det bara några få, kanske blir vi många. Litteraturrundan är ett för mig nytt sammanhang.

Maglehem blir en frizon för Gullmay Idman som större delen av året kallar Malmö hemma. Annars är hon ofta på resa, som föreläsare med enkla bud om det hon kallar sin livskunskap.

– Jag jobbade med ekonomi och personalfrågor på Lantmäteriet, när jag upptäckte vilken negativ utveckling det blir för ekonomin om människor inte trivs. Så jag skrev en liten text, som trycktes till ett häfte och plötsligt var jag en efterfrågad föreläsare.

Då, för mer än 25 år sedan, som nu byggde Gullmay Idman sina tankar på vikten av lust och energi.

– Känner du ingen lust i arbetet, hittar du heller ingen energi. Företagen, och hela samhället blir lika stora förlorare som individen.

Gullmay Idman har publicerat 17 skrifter på samma tema, de flesta i samarbete med maken Pekka Idman (psykolog/docent i pedagogik), och hon föreläser över hela landet – i skiftande sammanhang, med åhörare i olika åldersgrupper.

Vad är det du säger, egentligen?

– Självklarheter – enkla i teorin, svårare i praktiken. Men jag söker alltid enkla modeller och utgår från ett påstående om att vi alla är lika starka från början.

Men…?

– Tänk på växtriket där frön planteras i olika krukor. De är lika starka från början, men medan det ena hamnar i en kruka där jorden är dålig hittar det andra förutsättningar att slå rot och blomma mer eller mindre omgående.

– Om det ena står som en liten planta, med två ynkliga blad, räcker det inte med vatten för att det ska växa. Växten behöver planteras om, i annan kruka, och på samma sätt kan människor behöva nya platser för att slå ny rot. Den som blir vattnad med kärlek och beröm, bygger automatiskt självkänsla och självförtroende.

Du menar att man kan vara sin egen lyckas smed?

– Jag menar att det tråkiga kommer av sig självt. Glad stämning gör livet roligare och lusten börjar med en tanke. Något som kan få spira. Man måste alltid förhålla sig till det som händer i livet, men den som tänker efter vad han/hon verkligen vill uppleva kan också styra ganska mycket själv.

Kommentera